Przygotowywanie wypieków to dla wielu osób przyjemny sposób spędzania wolnego czasu, a także szansa na wykonanie pysznych dań na różne okazje. O ile sam proces mieszania ze sobą składników i obserwowania, jak ciasto rośnie, należą do miłych czynności, to doczyszczanie blachy do pieczenia wywołuje mniejszy entuzjazm kucharza – szczególnie wtedy, gdy w jej zakamarkach zostaną fragmenty przypieczonego dania. Dowiedz się, jak sprawnie doprowadzić ją do idealnego stanu, aby służyła w kuchni przez długi czas.
Dlaczego warto zainwestować w wysokiej jakości blachę do pieczenia?
Inwestując w wysokiej jakości akcesoria kuchenne, oszczędzasz swój czas i zyskujesz niezmieniony smak potraw. Dzieje się tak, ponieważ starannie wykonane blachy do pieczenia wyróżniają się nieprzywierającą powłoką non-stick, dzięki której ciasto łatwo odchodzi od formy i pozostawia ją niemalże czystą – nawet wtedy, gdy lekko je przypalisz. Ponadto dobrze dobrane materiały są odporne na działanie wysokich temperatur. W efekcie nie wpływają na smak przygotowywanych wypieków i nie wchodzą w reakcję z żywnością.
Tym, co wyróżnia wysokiej jakości blachy do pieczenia, jest również ich większa wytrzymałość. To sprawia, że są funkcjonalnym zakupem, który mimo upływu lat nie traci swoich zalet. Nie musisz martwić się, że forma odkształci się w piekarniku lub porysuje podczas mycia albo krojenia ciasta. Tego typu akcesoria kuchenne oferuje między innymi sklep radochygospochy.pl, proponując swoim klientom modele prostokątne, okrągłe, do pieczenia pizzy lub przygotowywania babeczek czy tortownice z odpinanym bokiem.
Czyszczenie blachy do pieczenia – jak przeprowadzić je dobrze i skutecznie?
W przypadku zbyt mocnego przypieczenia ciasta na akcesoriach kuchennych mogą pozostać jego fragmenty, które są trudne do usunięcia. Ważne, by podejść do czyszczenia z głową i nie uszkodzić formy – zwłaszcza wtedy, gdy blacha do pieczenia wyróżnia się nieprzywierającą powłoką. Warto między innymi spróbować takich sposobów jak:
- namoczenie w ciepłej wodzie – po wyjęciu z piekarnika zalanie formy zimną wodą to duży szok termiczny i ryzyko jej uszkodzenia, dlatego lepiej sprawdzi się letni strumień,
- delikatne czyszczenie zmywakiem – blachy do pieczenia nie należy szorować przy użyciu siły ani druciaka – może to spowodować uszkodzenie warstwy non-stick i trwale ją zniszczyć,
- soda z gorącą wodą – w przypadku uporczywych zabrudzeń lub mocnego przypieczenia włóż formę do przygotowanego wcześniej roztworu i poczekaj, aż fragmenty ciasta oraz przypalenia zaczną się rozpuszczać,
- profesjonalne preparaty do czyszczenia grilla – stosowanie tego typu środków to ostateczność, jednak przynosi ono bardzo dobre efekty i pozwala na łatwe pozbycie się trudno dostępnych zabrudzeń.
Aby czyszczenie blachy do pieczenia przebiegało sprawnie i zapewniało możliwość długiego korzystania z niej w przyszłości, warto zabrać się do zmywania od razu po wyjęciu wypieków. Dzięki temu przypalenia oraz pozostałości żywności będą łatwiejsze do usunięcia. Dobrym pomysłem będzie również przechowywanie formy w bezpiecznym miejscu, aby jej nie odkształcić ani nie zarysować.