Sprawdzone przepisy na surówki do obiadu – top propozycji

Surówki to pyszne, lekkie i zdrowe danie, które z powodzeniem zastępuje ciężkie i tłuste dodatki do obiadu. W Polsce surówki stanowią nieodłączny element wielu posiłków, a wraz z nadejściem cieplejszych dni stają się szczególnie popularne. Dlatego w tym artykule przedstawimy pięć przepisów na różne warianty surówek, które z pewnością zadowolą każdego smakosza. Surówki to doskonały sposób na wzbogacenie diety w warzywa i owoce, a przy tym niskokaloryczny i zdrowy dodatek do posiłków. Odkryj z nami różne sposoby na przygotowanie pysznych surówek i ciesz się ich orzeźwiającym smakiem wraz z rodziną i przyjaciółmi!

Surówka z kiszonej kapusty:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Kiszoną kapustę drobno siekamy i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z kapustą. W osobnej misce mieszamy olej, ocet, cukier i sól. Następnie wlewamy mieszankę na kapustę i cebulę i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Surówka z marchewki i jabłka:

  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

Marchewki i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W osobnej misce mieszamy sok z cytryny, jogurt, miód i sól. Następnie wlewamy mieszankę na marchewkę i jabłko i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Surówka z selera i jabłka:

  • 1/2 selera
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli

Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W osobnej misce mieszamy jogurt, majonez i sól. Następnie wlewamy mieszankę na seler i jabłko i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Surówka z ogórka i rzodkiewki:

  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

Ogórki i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. W osobnej misce mieszamy jogurt, ocet, miód i sól. Następnie wlewamy mieszankę na ogórki i rzodkiewki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Surówka z kapusty pekińskiej i jabłka:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta soli

Kapustę i jabłko kroimy w cienkie paski. W osobnej misce mieszamy jogurt, musztardę i sól. Następnie wlewamy mieszankę na kapustę i jabłko i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Surówki to nieodłączny element wielu obiadów, zwłaszcza w Polsce. To pyszne, zdrowe i lekkie danie, które wzbogaca każde menu. Dzięki powyższym przepisom można w łatwy sposób przygotować różne warianty surówek, które z pewnością zadowolą każdego smakosza. Surówki to również doskonały sposób na wzbogacenie diety w warzywa i owoce, a przy tym niskokaloryczny dodatek do posiłków. Zróbmy więc zdrowe i pyszne surówki, które będą doskonale komponować się z każdym daniem!