Ciasto marchewkowe to jedno z ulubionych wypieków wielu osób. Jego delikatny, słodki smak i soczysta konsystencja sprawiają, że jest to pyszna propozycja na każdą okazję. Wiele osób jednak boi się, że przepis na ciasto marchewkowe jest trudny do wykonania. Nic bardziej mylnego! W dzisiejszym artykule przedstawiamy sprawdzony i prosty przepis, który gwarantuje nie tylko udany wypiek, ale także radość z jego wspólnego przygotowania.
Przepis na ciasto marchewkowe klasyczne – PRZEPIS 1
- Składniki:
- 200 g startej marchewki
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 140 ml oleju
- Przepis:
- Startą marchew mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy jajka i olej.
- Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.
Przepis na ciasto marchewkowe bez jajek i glutenu – PRZEPIS 2
- Składniki:
- 200 g startej marchewki
- 200 g cukru trzcinowego
- 200 g mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 140 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki mleka roślinnego
- Przepis:
- W misce mieszamy startą marchew, cukier i olej.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i mlekiem roślinnym.
- Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.
Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami – PRZEPIS 3
- Składniki:
- 200 g startej marchewki
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 140 ml oleju
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- Przepis:
- Startą marchew mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy jajka i olej.
- Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszki